Onderstaand artikel staat in de Telegraaf.

Huisartsen aangetrokken tot patiënt

AMSTERDAM - Ruim driekwart van de mannelijke en een op de drie vrouwelijke huisartsen voelt zich wel eens seksueel aangetrokken tot een patiënt. Dit betekent niet automatisch dat dit tot seks leidt. Ruim 4 procent van de mannen heeft wel eens seks met een patiënt gehad. Het merendeel van deze mannelijke huisartsen vond die seks positief voor de patiënt.

“Seks tussen huisarts en patiënt beperkt zich niet tot incidenten”, schrijft seksuoloog en huisarts P. Leusink zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hij is verbonden aan de polikliniek seksuologie van het Goudse Groene Hart Ziekenhuis. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de richtlijnen van artsenorganisatie KNMG valt seks met een patiënt onder geen beding te tolereren. Maar buitenlandse onderzoeken toonden al aan dat het desondanks gebeurt.

Leusink ondervroeg van februari tot mei 2002 977 huisartsen, van wie een kwart vrouw. Dertig mannen en twee vrouwen zeiden wel eens seks met een patiënt te hebben gehad. In 21 gevallen ging het om een huisarts die seks met één patiënt had gehad. Zeven hadden met twee patiënten wel eens seksueel contact gehad. Vier huisartsen hadden het met drie patiënten.

Vijftigplussers waren in dit onderzoek ondervertegenwoordigd. Huisartsen die zich aan patiënten vergrijpen, komen vaker voor in die leeftijdscategorie. De onderzoeker stelt dan ook dat het percentage huisartsdaders in de praktijk hoger kan uitvallen. Mogelijk lag het percentage daders in de groep van 273 huisartsen die niet hebben gereageerd ook hoger, schrijft Leusink.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zei zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed geschrokken te zijn van de resultaten van het onderzoek. “Ik vind het een heel hoog getal.” Hij gaat ervan uit dat nog meer huisartsen seks met patiënten hebben gehad, omdat ze in het onderzoek niet het achterste van hun tong hebben laten zien. De minister wil de huisartsen aanspreken op hun seksuele moraal.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) neemt het onderwerp serieus, heeft meegewerkt aan het onderzoek, maar heeft geen preventiebeleid, zoals Leusink bepleit. “Wij kennen sinds jaar en dag de gedragsregel dat een persoonlijke relatie tussen patiënt en arts uit den boze is”, stelt een woordvoerder van de LHV in een reactie.

Leusink noemt voorbeelden van preventiemethoden. Zo zou er een onafhankelijke instantie kunnen komen waar collega's verdenkingen kwijt kunnen. Maar de meningen daarover zijn verdeeld. Een andere optie is scholing, zowel voor studenten als voor al werkende huisartsen. De LHV wil eerst de uitkomsten van de studie bestuderen en overleggen met de KNMG en de kennis- en opleidingsinstituten alvorens te bepalen of dat in Nederland nodig is.