Forum voor alternatievegeneeswijzen-ja-of-nee pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

alternatievegeneeswijzen-ja-of-nee.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

Komboecha, opletten geblazen!

Gepost door: Thomas ()
Datum: 16 juni 2004 00:14


Komboecha is in de mode en wordt door sommigen overmatig verheerlijkt als zijnde 'heilzaam'. Maar het spul is niet onbesproken. In Belgie is sinds 1989 de verkoop van Komboecha verboden àls geneesmiddel, hetzelfde bij de FDA in de VS. En dat verbod wordt nog elk jaar verlengd! Men doet zoiets niet als iets onschuldig is.

Indien er dergelijke producten op de markt zijn en ze worden niet verkocht als geneesmiddel, vallen ze onder de wetgeving van de voedingssupplementen. De Komboecha die gekeurd is door de eetwareninspectie en verkrijgbaar in winkels, is waarschijnlijk geen probleem. Maar sommige komboecha-maniakken wijzen er dan ook op dat de 'heilzaamheid' tegen allerlei er misschien niet meer inzit.

Het voedingscentrum (ook de eetwareninspectie in Belgie) waarschuwt voor de Komboecha die men zelf maakt zonder enige vorm van controle. Het voedingscentrum zegt niet voor niets het volgende : "Het Voedingscentrum heeft desalniettemin een negatief advies afgegeven op het zelf kweken van dergelijke producten, omdat zelf kweken kan leiden tot uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen. Zeker iemand die niet weet aan welke eigenschappen het product en de fermentatie moet voldoen kan verrast worden door onbedoelde effecten. Producten die kant-en-klaar verkocht worden staan buiten onze verdenking, aangezien wij er van uit gaan dat die met inzicht zijn geproduceerd en omdat de Keuringsdienst van Waren toeziet op de veiligheid van hetgeen in winkels wordt aangeboden. Op huishoudelijke activiteiten ontbreekt uiteraard een dergelijke toetsing.
Dit standpunt heeft het Voedingscentrum nog niet verlaten."

Zo, dat standpunt heeft het Voedingscentrum nog niet verlaten! Dat is één.

Ten tweede, het probleem van de zogenaamde heilzaamheid. De talloze beweringen die gedaan worden over Komboecha als heilzaam middel tegen allerlei ziekten tot kanker toe, behoort tot de reeks voorbarige bakerpraatjes van kwakzalvers. Nergens is dat bewezen. Met dweept soms met ongecontroleerd onderzoek uit het Rusland van bijna een eeuw terug, maar dat is weinig geloofwaardig. En met populariteitsargumenten 'ik voel me er zo goed bij' ben je al helemaal weinig : mensen voelen zich evenzeer een stuk beter na een massage, na een vakantie of een saunabeurt. Bovendien weet je nooit wat mensen nog allemaal innemen of doen tijdens vele maanden dat je ook Komboecha drinkt. Je kan maar echt weten wat Komboecha doet door streng gecontroleerde dubbelblind-experimenten en met heel wat proefpersonen, en bij mijn weten is dat nergens gebeurd.

Als men zegt dat er geen positieve of negatieve effecten bewezen of aangetoond zijn voor komboecha, en men blaast alsnog hoog van de toren over dit drankje, dan heet zoiets "gebakken lucht" verkopen.
Hoed u dus voor Jomanda-achtige-komboecha's met hun claims over kanker, Aids, ontgiften etc. 'Zich ontgiften' is trouwens nonsens, dat kan helemaal niet: je staat voortdurend bloot aan gifstoffen via lucht en voeding.

Ook vage beweringen die op alles kunnen slaan en een schijnwerking suggereren zijn schering en inslag : "ondersteunt het lichamelijke weerstandsvermogen", of "harmoniserend effect op de stofwisseling". Dit zijn vooral verkooptruuks, of enthousiastmerende taal die graag een genezend effect willen insinueren, maar zich met vage bewoordingen aan de wet ontglippen (je mag wettelijk gezien geen claims doen van genezing als dat niet bewezen is).

Het tijdschrift "The Scientific Review of Alternative Medicine" publiceerde reeds over dit onderwerp (4.2, p. 44-47: identification of cytotoxic agent in Kombucha herbal medicine). Resultaat : het enige dat gevonden werd was cafeine, en dat zit voornamelijk in de 'bacterial mat'. Dus veel antikankeractiviteit is niet te verwachten van Kombucha. De antikanker claims van komboecha zijn afkomstig van ene Sklenar,die iriscopie (=kwakzalverij) gebruikte als diagnostisch middel.

Indien komboecha geen heilzaamheid heeft maar ook geen kwaad kan, dan ligt het gevaar in de valse informatie die erover verspreid wordt die de mensen valse hoop geeft. Wanneer nepmiddelen gebruikt worden door radeloze mensen, in een stadium van een ziekte (bv kanker) waarin er nog iets aan te doen valt, kunnen zij hun kans op genezing aan zich voorbij zien gaan. Het adagium 'baat het niet dan schaadt het niet', gaat dus niet altijd op. En dan begrijp je goed waarom komboecha al jaren verboden is àls geneesmiddel. Dat het niet onschuldig is, is bewezen: 'zelf kweken kan leiden tot uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen'. Dat het heilzaam is, is niet bewezen.


Onderwerp Geschreven door Gepost
  Komboecha, opletten geblazen!
Thomas 16/06/2004 00:14
 

Re: Komboecha, opletten geblazen!

adri bijl 07/08/2011 18:12
 

Re: Komboecha, opletten geblazen!

Freddy L. 11/07/2012 13:56
 

Re: Komboecha, opletten geblazen!

Halfjewit 27/11/2013 00:40
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - alternatievegeneeswijzen-ja-of-nee.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep